...

cute

Saturday, June 15, 2013

My Lamp :)


1 day I sent a message to my bff :




then he replied me this :






p/s: I'm feel so grateful to have you as my friend and also as my lamp. tqvm pcbh.  :)





Saturday, April 27, 2013

Doa




Petua Untuk Berdoa:

A. Doa-Doa Yang Makbul

1. Orang yang berada di dalam kesulitan.

2. Orang yang teraniaya atau dizalimi.

3. Anak yang berbuat baik terhadap kedua ibubapanya.

4. Doa seorang Muslim yang tidak berbuat zalim dan tidak memutuskan silaturrahim.




B. Tanda-Tanda Doa Yang Makbul

1. Terasa sesuatu yang menakutkan.

2. Menangis tatkala berdoa.

3. Terasa menggeletar.



C. Cara-cara Berdoa:

1. Bersungguh-sungguh semasa berdoa. Rasulullah s.a.w pernah bersabda:

"Sesungguhnya Allah amat menyukai orang yang bersungguh-sungguh semasa ia berdoa"

2. Menghadirkan diri kpd Allah dengan penuh kekhusyukkan kerana Allah tidak menerima doa dari hati yang lalai.

3. Hendaklah makanan, minuman, pakaian dan sebagainya dari harta yang halal kerana sesungguhnya Allah itu baik & menerima melainkan yang baik belaka.

4. Doa itu bukan bertujuan untuk melakukan dosa, khianat, memutuskan silaturrahim & jangan sesekali memohon SEGERA dimakbulkan doa tersebut.

5. Digalakkan memperbanyakkan menyebut Asmaul Husna, dimulai dengan bertaubat, istighfar, hamdalah serta selawat ke atas Rasulullah s.a.w & para sahabat.

6. Sebelum berdoa, bersedekahlah terlebih dahulu (al-fatihah dan sebagainya).




Tuesday, November 27, 2012

Cantiknya Awak


Cantik itu terlihat apabila:

1.Melukis kekuatan melalui masalah

2.Tersenyum saat tertekan
3.Tertawa saat hati sedang menangis
4.Tabah di saat terhina
5.Mempersona kerana memaafkan
6.Mengasihi tanpa balasan
7.Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi…

Ya Allah… Walaupun aku tidak cantik dimata manusia, cukuplah sekadar cantik dihadapan-MU...


1)MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH


Seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya. Sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya. InsyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya.


2)TERSENYUM SAAT TERTEKAN


Percaya atau tidak. Kalau benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapinya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar. Kenapa? Kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya. Alangkah indahnya kalau aku turut sedemikian rupa.


3)TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS


Bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis. Dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya. Tambahan pula dia yakin akan pertolongan YANG ESA akan datang kepadanya. Dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut.


4)TABAH DI SAAT TERHINA


Setiap yang baik itu sentiasa diuji olehNYA dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia. Tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukanlah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang. Ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab YANG ESA.


5)MEMPERSONAKAN KERANA MEMAAFKAN


Bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita. Lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu. Namun bagi seorang wanita yang cantik itu, kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya. Kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah. Subhanallah.


6)MENGASIHI TANPA BALASAN


Kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan. Kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk meraka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus. Malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tomahan dan ujian dari YANG ESA. Dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah.


7)BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILLAHI


Dia hanya berharap kepada YANG ESA. Dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang. Wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayang. Suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada YANG ESA.


Khas untuk dirimu… Dirimu yang sedap mataku memandang. Cantik itu subjektif!



cantik itu subjektif! =)

Friday, June 29, 2012

sharing is caring



kadang-kadang berkongsi ni memang rasa sweet je



rasa sweet tu muncul bila kita share something


dgn someone yang tahu apa makna "give & take"


ada masanya dia yang akan menjadi si pihak yang memberi


dan ada masanya kita pula yang menjadi pihak yang memberi


tapi kadang-kadang


"sharing is annoying"


perkara ini akan berlaku bila 


orang yang share dgn kita tu macam parasit


hanya tahu mengambil kesempatan atas kebaikan orang


and it's really2 annoying


jadi kita kena alert bila masanya


kita : menjadi penerima @ pemberi


barulah konsep "sharing is caring" tu boleh diguna pakai


insya Allah 


:)



Wednesday, January 11, 2012

♥ Insya Allah ♥


..My dear FUTURE Husband..


I will cook

I will clean

I will shop

I will be the best wife, ever, InsyaAllah..

I will dress up for you

I will maintain my appearance for you.

I will make sure to be the best wife I can be, InsyaAllah.
.

I will have children with you & I will raise them to be the best they can be

I will be the best mother, InsyaAllah..

All these - as long as you promise me one thing..

♥ Help me, accompany me in getting to Jannah!

♥ INSYAALLAH ♥


Tuesday, November 29, 2011

100th


hehe

lama da tak jenguk blog

rindu seyh

actually banyak benda nak story

tapi tak ade masa jerp

kalo nak buat post lak la

tetibe je semua idea nak story lesap tah ke mana

by d way

this is my 100th post

since join blogger on March 2010

happy 100th post my dear blog ♥




Monday, October 24, 2011

business?? no..no..



blog ni

tempat khas untuk aku:

|bercerita|

|potpetpotpet|

about my thoughts, opinions & experience


BUSINESS??

bukan xminat beb
aku sangat2 minat berniaga
tapi nak guna blog aku yg agak berbaur personal ni
untuk tujuan2 business
such as promoting & advertising?

|fuhh..tak sesuai kot|

SORRY!

ada je member aku minta aku tlg iklankan barang2 dorang

tapi aku tolak secara baik

yang mana faham tu xpe la

ini yang dok asyik desak2 je

rimas bhai..

when i said no, it's forever no

why not anda buat 1 blog yg mmg khas utk promote brg ko tu

it much more better, dude..

so, pasni..kalo ada yg minta tlg tu
bkn aku kedekut ke ape
tapi
ini blog untuk wa bercerita je

bukan untuk buat business


thank you



(^_^)v

music

Tumblr Blogger SCM Music Player