...

cute

Monday, May 2, 2011

Antique...

kat umah korang ade x barang2 antik??
a.k.a brg lama..brg warisan..brg yg usia dia lebih tua dari umur parents korang..

kalo aq lak...kat umah tu ade gak barang2 antik..

1. Jam Antik
jam ni kena kunci...ade 2 saiz kunci..satu untuk jarum minit..satu ag untuk jarum jam...
kunci nih cam recharge energy untuk jam tu terus berfungsi...aku rasa umur jam nih 70 tahun lebih kowt...

2. Pinggan-Mangkuk
ha..pinggan mangkuk nih termasuk ar sekali periuk belanga zaman nenek aku...mak aku amek dari kampung...corak pinggan nih mmg susah nak dapat sekarang nih...

3. Cincin Pusaka (kowt)
cincin nih arwah nenek aku punye... pernah la aku simpan dekat setahun lebih.. mula2 aku saje2 je pakai..sekali terbawak balek kampus... aq xpakai pon..simpan je..tetibe..aku rasa nak bagi mak aku balik..kowt2 ilang..xke naya..

4. Motor Antik
moto nih arwah atok aku punya...no plate dia JBF ****...aisyh...mmg moto zaman dolu2 la..
ayah aku dapat motor nih...dia selalu sgt bawak..padahal kat umah dah ada moto da..tapi still dia nak bawak gak..sampai hantar aku gi skolah naek moto nih...xsanggup mak!!!
bunyik enjin dia xyah cakap..sebatu da dengar..hehe..aku sentiasa berdoa biar la moto nih rosak n xley jalan ag..biar dia 'tidur' kat umah jer..sampai la satu hari...moto nih dicuri masa ayah aku gi sembahyang tarawikh..sobss...

5. Katil Lama & Peti Sejuk Lama
ada je katil baru..tapi barang2 nih mak & ayah aku beli masa dorang baru kawen...so..maybe ada 'sentimental value' yang sgt2 tinggi gamaknya...tu dorang simpan ag..peti sejuk kat umah ada 3...yg lama 1...yg baru 1...peti sejuk zaman akak aku bujang pon ada..adeyh~~ tah nak watpe peti sejuk banyak2 pon aku xtau la..




barang antik nih...ada gak gunanya lagi..
for example sebagai hiasan dalaman rumah..
ceyh da cam Eric Leong la plak~~
ahaha

so..hargai barang lama...
sebab kalo xde yg lama..
xdenye barang2 baru yg moden & canggih manggih nih...
hehe...




(^_^)v






No comments:

Post a Comment

music

Tumblr Blogger SCM Music Player